Wykonanie
Miód to składnik wielu świątecznych ciast, co nie znaczy, że nie wykorzystujemy go w innych, bardziej codziennych wypiekach. O ten smaczny i zdrowy produkt postanowiłam wzbogacić jabłecznik, który chcę Wam dziś pokazać.Mój
miodowy jabłecznik to głównie masa
jabłkowa, którą zamknęłam w otoczce z kruchego ciasta karmelowego, a na wierzchu polałam
miodową polewą z dodatkiem chrupiących
płatków owsianych.Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm, więc tym, którzy potrzebują zrobić ciasto w większej formie, proponuję zwiększyć ilość składników co najmniej o połowę.

Składniki:ciasto250g
mąki pszennej100g
margaryny1
żółtko100g
cukru4-5 łyżek
mlekamasa
jabłkowa500g startych
jabłek3 łyżki
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
margaryny3 łyżki budyniu
śmietankowego w proszku bez
cukru
polewa1 łyżka
margaryny1 łyżka
miodu1-2 łyżki
mleka3-4 łyżki
cukru50g
płatków owsianychWykonanie:-
cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę- do tak powstałego karmelu dodać
mleko i gotować, cały czas mieszając (
mleko może się na początku pienić) - w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego
mleka, ale po kilku minutach rozpuści się ponownie, tworząc z
mlekiem jednolitą, dość gęstą masę- całość zostawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszać

-
mąkę przesiać, dodać
margarynę oraz
żółtko, wszystko razem posiekać- do tej mieszanki przelać karmel i wszystko dokładnie wyrobić dłonią tak, żeby nie powstały grudki- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 0 , 5-1 godz.-
jabłka wymieszać z
miodem,
margaryną i
cukrem i smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać
budyń w proszku i dokładnie wymieszać- schłodzonym
ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy

- boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę
jabłkową- ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut- na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę
jabłkową-
margarynę,
miód,
cukier i
mleko na polewę rozpuścić, na koniec dodać
płatki i wymieszać, podsmażać całość przez 1-2 minuty- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę
jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy
Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate
jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną
słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny.Jest to ciasto, które polecam głównie miłośnikom
jabłek, gdyż bezsprzecznie królują w tym jabłeczniku. Ciasto kruche stanowi tylko oprawę, choć jego karmelowy smak i piękny brązowy kolor wzbogacają ten wypiek.