ßßß Cookit - przepis na Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie

Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Miód to składnik wielu świątecznych ciast, co nie znaczy, że nie wykorzystujemy go w innych, bardziej codziennych wypiekach. O ten smaczny i zdrowy produkt postanowiłam wzbogacić jabłecznik, który chcę Wam dziś pokazać.
Mój miodowy jabłecznik to głównie masa jabłkowa, którą zamknęłam w otoczce z kruchego ciasta karmelowego, a na wierzchu polałam miodową polewą z dodatkiem chrupiących płatków owsianych.
Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm, więc tym, którzy potrzebują zrobić ciasto w większej formie, proponuję zwiększyć ilość składników co najmniej o połowę.
Składniki:
ciasto
250g mąki pszennej
100g margaryny
1 żółtko
100g cukru
4-5 łyżek mleka
masa jabłkowa
500g startych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki margaryny
3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
polewa
1 łyżka margaryny
1 łyżka miodu
1-2 łyżki mleka
3-4 łyżki cukru
50g płatków owsianych
Wykonanie:
- cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę
- do tak powstałego karmelu dodać mleko i gotować, cały czas mieszając (mleko może się na początku pienić) - w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego mleka, ale po kilku minutach rozpuści się ponownie, tworząc z mlekiem jednolitą, dość gęstą masę
- całość zostawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszać
- mąkę przesiać, dodać margarynę oraz żółtko, wszystko razem posiekać
- do tej mieszanki przelać karmel i wszystko dokładnie wyrobić dłonią tak, żeby nie powstały grudki
- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 0 , 5-1 godz.
- jabłka wymieszać z miodem, margaryną i cukrem i smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać
- schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy
- boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową
- ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut
- na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową
- margarynę, miód, cukier i mleko na polewę rozpuścić, na koniec dodać płatki i wymieszać, podsmażać całość przez 1-2 minuty
- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)
- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy
Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny.
Jest to ciasto, które polecam głównie miłośnikom jabłek, gdyż bezsprzecznie królują w tym jabłeczniku. Ciasto kruche stanowi tylko oprawę, choć jego karmelowy smak i piękny brązowy kolor wzbogacają ten wypiek.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/12/miodowy-jabecznik-na-karmelowym-spodzie.html