Wykonanie
Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z
płatkami owsianymi, niewielką ilością
mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie
ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z
przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne
ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż
ciastka z
płatków owsianych, które zamieszczałam kilka postów wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim
cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia.
Składniki:100g (9-10 łyżek)
płatków owsianych4 łyżki
cukru5 łyżek (50g)
mąki pszennej0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
przyprawy do piernika0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia8 dag
margaryny1
jajko1 łyżka
mąki do podsypania
Wykonanie:- do miski przekładamy składniki suche:
płatki owsiane,
cukier,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawy, potrząsamy kilka
razy, żeby się wymieszały-
margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy
jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej
mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia
ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie
- formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy łyżkę
mąki i każde z
ciastek lekko oprószamy od
spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze- tak uformowane
ciastka wykładamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury przyjmą one bardziej spłaszczoną formę- pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut- po wyjęciu z piekarnika mogą być lekko miękkie z wierzchu, ale stwardnieją po wystygnięciu
Owsiane
ciastka korzenne mają delikatny korzenny smak, więc amatorzy
ciastek z
przyprawami korzennymi mogą śmiało urozmaicić swoje menu o powyższy przepis.