Wykonanie
Kontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować
ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam
płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam
słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Składniki:2 szklanki
płatków owsianych (ok.300g)0,5 szklanki
mąki (100g)0,5 szklanki
cukru125g
margaryny lub
masła2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2/3 szklanki
słonecznika łuskanego (100g)
Wykonanie:-
margarynę stopić i ostudzić- do miski przełożyć
płatki,
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier,
sól,
słonecznik-
margaryną polać wszystkie składniki, dodać
jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno
mieć konsystencję pozwalającą na formowanie
ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie,
potem formować z ciasta kulki trochę większe od
orzecha włoskiego- kulki spłaszczać tak, żeby powstało
ciasteczko grubości około 1-1,5cm- układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 180stopniach przez 25 minut-
ciastka powinny być zrumienione od
spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu
Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości
cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 22
ciastka.