ßßß
Składniki:2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)0,5 szklanki mąki (100g)0,5 szklanki cukru125g margaryny lub masła2 jajka1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)
Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić- do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego
- kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm- układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 180stopniach przez 25 minut- ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu
Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 22 ciastka.