ßßß Cookit - przepis na Dyniowe

Dyniowe

nazwa

Wykonanie

Wiecie co? parę dni temu kupiłam małą dynię hokaido u moich ulubionych sprzedawców warzyw i tak się zastanawiałam co z nią zrobić, czy gulasz czy jakieś muffiny a może właśnie ciasto i... mamy... strasznie proste ciasto dyniowe.
Składniki:
mała dynia hokaido
2 jajka
1-1,5 szklanki mąki pszennej razowej (może być inna np. bezglutenowa)
łyżka oleju kokosowego
parę łyżeczek cukru waniliowego
parę brązowego
łyżeczka cynamonu
szczypta różowej soli
cukier puder
Przygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do malaksera razem z jajkami i miksujemy aż zrobi się papka, przelewamy do miski dodajemy cukier (nie podaję ile, próbujcie mi wystarczyły 3 łyżeczki), olej kokosowy, cynamon oraz mąkę (u mnie była 1 szklanka ale ciasto miało troszkę wodnistą konsystencję dlatego można spróbować dać 1,5 szklanki), formę keksową wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (temp. 170-180 st.) i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 minut dłużej, bo dałam mniej mąki i ciasto musiało dłużej się dopiekać). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wyszło wilgotne i mocno dyniowe :-)
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/09/dyniowe.html