Wykonanie

Wiecie co? parę dni temu kupiłam małą
dynię hokaido u moich ulubionych sprzedawców warzyw i tak się zastanawiałam co z nią zrobić, czy gulasz czy jakieś muffiny a może właśnie ciasto i... mamy... strasznie proste ciasto
dyniowe.Składniki:mała
dynia hokaido2
jajka1-1,5 szklanki
mąki pszennej razowej (może być inna np. bezglutenowa)łyżka
oleju kokosowegoparę łyżeczek
cukru waniliowegoparę brązowegołyżeczka
cynamonuszczypta różowej
solicukier puderPrzygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do malaksera razem z
jajkami i miksujemy aż
zrobi się papka, przelewamy do miski dodajemy
cukier (nie podaję ile, próbujcie mi wystarczyły 3 łyżeczki),
olej kokosowy,
cynamon oraz
mąkę (u mnie była 1 szklanka ale ciasto miało troszkę wodnistą konsystencję dlatego można spróbować dać 1,5 szklanki), formę keksową wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (temp. 170-180 st.) i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 minut dłużej, bo dałam mniej
mąki i ciasto musiało dłużej się dopiekać). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto wyszło wilgotne i mocno
dyniowe :-)

