Wykonanie

Już od kilku tygodni mam ochotę na dobry domowy sernik, ale nie taki zwykły z
owocami bardziej w stylu tarty (bo cieniutki) w lodówce miałam trochę
jagód więc z tego przepisu (klik) (w zasadzie z połowy składników, bo co za dużo to nie zdrowo), upiekłam właśnie taki sernik.Składniki:250 g
twarogu (u mnie wiejski)3
jajka1 łyżka budyniu
śmietankowego50 g
cukru brązowego2 łyżeczki
cukru waniliowego100 g
masła (roztopiłam i wystudziłam)250 g
jagód + łyżka budyniuPrzygotowanie:
Twaróg,
żółtka,
cukier i
cukier waniliowy ucieramy w mikserze na dość wysokich obrotach, dodajemy wystudzone
masło i
budyń ucieramy jeszcze 2-3 minuty, przekładamy do innej miski (chyba że macie dwie misy do miksera to zostawiacie, a używacie drugiej) ubijamy
białka najpierw z niewielką ilością
soli później dodajemy
brązowy cukier (1 łyżkę) i ubijamy na sztywno,
jagody (wcześniej umyte i odsączone z
wody), mieszamy z łyżką budyniu. Masę
serową mieszamy z pianą delikatnie za pomocą
łopatki lub łyżki drewnianej dodajemy
jagody i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy na tortownicę (28 cm), wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut (ja spróbowałam triku aby sernik mi nie opadł), pieczemy około 15 minut otwieramy piekarnik i wysuwamy ciasto na 60 sekund, następnie wsuwamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 25 minut. Można podawać z
bitą śmietaną.


Smacznego!