ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśne pikantne ogóreczki

Słodko-kwaśne pikantne ogóreczki

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostałam w zeszłym roku od żony przyjaciela mojego narzeczonego. A zamieszczam go, bo ogóreczki super smaczne, pikantne i słodko- kwaśne idealne m.in do kaszy gryczanej z mięsem i dlatego, że pojawiły się w sprzedaży ogórki gruntowe.
Składniki:
2,5 kg ogórka gruntowego
4 łyżki soli niejodowanej, najlepiej kamiennej
zalewa:
1,5 szklanki octu
0,5 kg cukru (u mnie był brązowy)
8 łyżek oleju
1,5 główki czosnku
1 łyżeczka chili (ja dałam świeżą papryczkę jalapeno)
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki (nie obieramy ze skórki). Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i mieszamy - postawiamy na 6 godzin aby wypuściły wodę (co jakiś czas mieszamy. Na godzinę przed wylaniem powstałej z ogórków wody szykujemy zalewę: ocet, cukier i olej podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. A następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Po upływie 6 godzin wodę z ogórków wylewamy (ogórki pozostawiamy w misce) dodajemy do nich czosnek starty, przeciśnięty przez praskę (jak wolicie), papryczkę chili (ja pokroiłam w plasterki) ale można dać sproszkowaną (tak jak było w przepisie) i wymieszać. Zalać letnią jeszcze zalewą i odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas zamieszać. Po 12 godzinach ogórki przekładamy do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoja i dopełniamy zalewą. Zamykamy szczelnie i nie gotujemy. Asi dziękuję za przepis . A Was, drodzy czytelnicy zachęcam do przygotowania. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/04/sodko-kwasne-pikantne-ogoreczki.html