Wykonanie

Przepis ten dostałam w zeszłym roku od żony przyjaciela mojego narzeczonego. A zamieszczam go, bo ogóreczki super smaczne, pikantne i słodko- kwaśne idealne m.in do
kaszy gryczanej z
mięsem i dlatego, że pojawiły się w sprzedaży
ogórki gruntowe.Składniki:2,5 kg
ogórka gruntowego4 łyżki
soli niejodowanej, najlepiej kamiennejzalewa:1,5 szklanki
octu0,5 kg
cukru (u mnie był brązowy)8 łyżek
oleju1,5 główki
czosnku1 łyżeczka
chili (ja dałam świeżą
papryczkę jalapeno)Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki (nie obieramy ze skórki). Przekładamy do dużej miski, zasypujemy
solą i mieszamy - postawiamy na 6 godzin aby wypuściły
wodę (co jakiś czas mieszamy. Na godzinę przed wylaniem powstałej z
ogórków wody szykujemy zalewę:
ocet,
cukier i
olej podgrzewamy do momentu aż
cukier się rozpuści. A następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Po upływie 6 godzin
wodę z
ogórków wylewamy (
ogórki pozostawiamy w misce) dodajemy do nich
czosnek starty, przeciśnięty przez praskę (jak wolicie),
papryczkę chili (ja pokroiłam w plasterki) ale można dać sproszkowaną (tak jak było w przepisie) i wymieszać. Zalać letnią jeszcze zalewą i odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas zamieszać. Po 12 godzinach
ogórki przekładamy do wyparzonych słoików do 4/5 wysokości słoja i dopełniamy zalewą. Zamykamy szczelnie i nie gotujemy. Asi dziękuję za przepis . A Was,
drodzy czytelnicy zachęcam do przygotowania. Smacznego