Frittata jest moim ulubionym omletem jest pożywna zawiera warzywa, jajka i inne dodatki, podaję ją zawsze na obiad. Tym razem proponuję przepis z serem pleśniowym i łososiem wędzonym.Składniki:100 g łososia wędzonego atlantyckiego (zawsze kupuję firmy Suempol)8 jajek2 łyżki śmietanki 36%mrożona mieszanka warzywszczypiorekkawałek sera pleśniowegosól i pieprzPrzygotowanie:Warzywa rozmrażamy i obsmażamy na oliwie z niewielką ilością soli (u mnie standardowo różowa sól z Himalajów), jajka wbijamy do miseczki i dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy, mieszamy widelcem. Formę do tarty (u mnie silikonowa) polewamy oliwą z oliwek, wykładamy warzywa, wlewamy jajka i wkładamy do piekarnika najpierw na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i łososia porwanego na kawałeczki zapiekamy do momentu aż jajka całkowicie się zetną a ser rozpuści czyli jeszcze około 10 minut. Można podawać z pomidorkami koktajlowymi i np. rukolą czy szpinakiem. Smacznego