ßßß Cookit - przepis na Muffinki drożdzowe z czekoladą

Muffinki drożdzowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Babeczki drożdżowe idealne do kawy lub herbaty. Mogą być również na drugie śniadanie lub na deser.
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g drożdży
40 g cukru brązowego drobnego
10 g cukru waniliowego
2 jajka
30 g mlecznej czekolady (pokruszonej tłuczkiem do mięsa)
3 łyżki mleka (ciepłego)
Przygotowanie:
Z drożdży i łyżeczki cukru robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę mąki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (np. przy grzejniku), do mąki dodajemy jajka rozbełtane z resztą cukru oraz drożdże, ciasto lekko wyrabiamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia (znowu w ciepłe miejsce). Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i przekładamy do formy na muffiny wyłożone papilotkami. Pieczemy ok. 15 minut (to momentu aż wierzchy będą rumiane) po czym przekładamy na talerz. I zjadamy lekko wystudzone. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/02/muffinki-drozdzowe-z-czekolada.html