Wykonanie

Babeczki
drożdżowe idealne do
kawy lub
herbaty. Mogą być również na drugie śniadanie lub na deser.Składniki:250 g
mąki pszennej50 g
drożdży40 g
cukru brązowego drobnego10 g
cukru waniliowego2
jajka30 g
mlecznej czekolady (pokruszonej tłuczkiem do
mięsa)3 łyżki
mleka (ciepłego)Przygotowanie:Z
drożdży i łyżeczki
cukru robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę
mąki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (np. przy grzejniku), do
mąki dodajemy
jajka rozbełtane z resztą
cukru oraz
drożdże, ciasto lekko wyrabiamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia (znowu w ciepłe miejsce). Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i przekładamy do formy na muffiny wyłożone papilotkami. Pieczemy ok. 15 minut (to momentu aż wierzchy będą rumiane) po czym przekładamy na talerz. I zjadamy lekko wystudzone. Smacznego