Wykonanie
Może jest jeszcze 10 rano ale już mam przygotowaną do obiadu surówkę z
pora i
selera. Smaczna i zdecydowana w smaku.Składniki :1
porpół słoika
selera sałatkowego1
jabłko2 łyżeczki
cukru2-3 łyżeczki
śmietany 18%sok z połowy
cytrynyPrzygotowanie :
Pora oczyszczam, przecinam wzdłuż i kroję w ok 2mm pół talarki. Skrojonego parzę wrzątkiem, odciskam i studzę w misie.
Selera w ilości zbliżonej do ilości
pora płuczę z zalewy i dodaję do
pora,
jabłko również w podobnej ilości ścieram na tarce na dużych oczkach i skrapiam je
sokiem z cytryny. Dodaję
cukier mieszam i chwilę czekam, dodaję
śmietanę i ponownie mieszam.Po wymieszaniu surówka ląduje w lodówce na minimum 1 h.