ßßß
Cookit - przepis na Frykas drobiowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Frykas drobiowy
Składniki
Piersi z kurczaka
Cebula
Pieczarki
Śmietana kremówka
Olej
Mąka
Kostka rosołowa drobiowa
Bulion
Przyprawy
Pietruszka
Wykonanie
Frykas drobiowy czyli
filet z kurczaka
w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie
śmietanowym
.Składniki :podwójna
pierś z kurczaka
średnia
cebula
ok 10 średnich
pieczarek
200 ml
śmietany 30%
olej
łyżka
mąki
kostka rosołowa drobiowa
lub
bulion
( 300 ml )
przyprawa
drobiowanać
pietruszki
Przygotowanie :
Filet z kurczaka
oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością
przyprawy do kurczaka
i
oliwy
, mieszam i zostawiam na chwilę.
Pieczarki
oczyszczam i kroję na pół bądź większe na 4,
cebula
kończy w piórkach. Wszystkie te składniki wkładam do głębszej patelni z rozgrzaną
oliwą
i smażę co chwilę mieszając. Kiedy
mięso
jest już podsmażone dodaję 300 ml
bulionu
i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję
śmietanę
wymieszaną wcześniej z łyżką
mąki
. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać
pietruszki
i po chwili
sos jest
gotowy.Podałem z
kaszą
kus-kus i surówką z
białej kapusty
.Smacznego :)
Źródło:
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/frykas-drobiowy.html
Przepisy powiązane
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym
Składniki powiązane (0)