ßßß Cookit - przepis na Frykas drobiowy

Frykas drobiowy

nazwa

Wykonanie

Frykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym.
Składniki :
podwójna pierś z kurczaka
średnia cebula
ok 10 średnich pieczarek
200 ml śmietany 30%
olej
łyżka mąki
kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml )
przyprawa drobiowa
nać pietruszki
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka i oliwy, mieszam i zostawiam na chwilę. Pieczarki oczyszczam i kroję na pół bądź większe na 4, cebula kończy w piórkach. Wszystkie te składniki wkładam do głębszej patelni z rozgrzaną oliwą i smażę co chwilę mieszając. Kiedy mięso jest już podsmażone dodaję 300 ml bulionu i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżką mąki. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać pietruszki i po chwili sos jest gotowy.
Podałem z kaszą kus-kus i surówką z białej kapusty.
Smacznego :)
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/frykas-drobiowy.html