Wykonanie

Składniki:1
ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone )kilka plasterków
sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu )kilka plastrów
boczkujajkoprzyprawy :
pieprz,
papryka ostra,
oreganoPrzygotowanie:Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło.
Jajko z odrobiną
soli lub
vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto, aż po brzegi. Odrobina przypraw i układam
ser ale po brzegi tylko te krótsze, i znowu odrobina przypraw.Następnie
boczek i jak widać na zdjęciach - równie po boczne brzegi, i znów odrobina przypraw.Całość zwijam, do równego i ścisłego zwijania wykorzystuję papier na którym leży ciasto.Zwinięte ciasto kroję w ok 2,5 cm krążki i na
boku kładę na blachę z pergaminem.Na koniec po górze smaruję jeszcze
jajkiem i do pieca.Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut.
Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak
boczku a ciasto
daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia
pieprzu i
ostrej papryki.Smacznego.



