Wykonanie
Jeśli jesteście, podobnie jak ja, fanem
ciasta francuskiego,ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.Paluszki
serowo-
paprykowe, w wersji lekkiej i "piekielnej"Świetne jako przekąska, dodatek do barszczyku lub, na filmowy wieczór, jako "coś do pochrupania".

Składniki:2 płaty
ciasta francuskiego1 roztrzepane
jajkoser żółtypapryka ostra
Wykonanie:1 płat
ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Posmarować go rozmąconym
jajkiem. Następnie posypać
ostrą papryką (jeśli wolicie lżejszą wersję,
ostrą paprykę można zastąpić słodką, bądź ulubionymi
ziołami) i obsypać
startym serem.Na całość położyć drugi, lekko rozwałkowany płat ciasta, posmarować go
jajkiem, obsypać
papryką i
żółtym serem. Całość docisnąć.Ciasto pokroić wzdłuż na paski o szer. 1-2 cm. Każdy z nich złapać za końce i przekręcać, tak aby powstały spiralki.Zwinięte paluchy przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końce lekko docisnąć do blaszki. Piec w temp. 200C ok 10 minut.