ßßß Cookit - przepis na Piekielne paluszki

Piekielne paluszki

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście, podobnie jak ja, fanem ciasta francuskiego,
ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.
Paluszki serowo-paprykowe, w wersji lekkiej i "piekielnej"
Świetne jako przekąska, dodatek do barszczyku lub, na filmowy wieczór, jako "coś do pochrupania".
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
ser żółty
papryka ostra
Wykonanie:
1 płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Posmarować go rozmąconym jajkiem. Następnie posypać ostrą papryką (jeśli wolicie lżejszą wersję, ostrą paprykę można zastąpić słodką, bądź ulubionymi ziołami) i obsypać startym serem.
Na całość położyć drugi, lekko rozwałkowany płat ciasta, posmarować go jajkiem, obsypać papryką i żółtym serem. Całość docisnąć.
Ciasto pokroić wzdłuż na paski o szer. 1-2 cm. Każdy z nich złapać za końce i przekręcać, tak aby powstały spiralki.
Zwinięte paluchy przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końce lekko docisnąć do blaszki. Piec w temp. 200C ok 10 minut.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/01/Piekielne-paluszki.html