Wykonanie
Nie udało mi się znaleźć gotowego przepisu na rawiolki Ćwierczakiewiczowej, więc na pocieszenie, przy piątku, pierożki z okolic Kłajpedy, zwane szałtanosami. Nadają się na danie główne skromnego, bezmięsnego obiadu, albo na deser. (Przepis zaczerpnięty z "kucharki litewskiej", gdzie wystepuje w propozycji obiadu na piątek w maju:Zupa z sago z
winem.
Szczupak do rozmaitych
sosów.
Szpinak.Szałtanosy.
Łosoś pieczony na ruszcie .Mleczko z zapachem
kawy.)3 litry słodkiego i 3 litry kwaśnego
mleka, 4
jaja. Na ciasto: 3 szklanki
mąki, 2
jaja,
soli. Do tego roztopione
masło z sucharkiem i
śmietaną.
Mleko słodkie zmieszać z kwaśnym i ogrzać na
twaróg. Skoro ściągnie, wycisnąć przez serwetkę, włożyć cztery całe
jaja, wymieszać, robić gałeczki i układać je na rozwałkowanym cieście jak na zwyczajne kołduna robić kołdunki, spuszczać do wrzącej osolonej
wody, ugotować i odcedzić. Na wydaniu zalać roztopionym
masłem z sucharkiem. Osobno podać świeżą kwaśną
śmietanę.