ßßß Cookit - przepis na Sałatka z roszpunką i bakłażanem

Sałatka z roszpunką i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
roszponka
bakłażan
owoc granatu
ser turkusowy lazur
2 placki tortilli
sól morska
pierz
oliwa lub olej do podsmażenia tortilli
sos:
4 łyżki oliwy
½ łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki poukładać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadająz owocu.
Poodcinać ogonki roszponki, żeby zostały pojedyncze liście. Sałatę umyć i osuszyć.
Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej.
Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać.
Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy. Bakłażana delikatnie skropić sosem.
Całość posypać pestkami granatu i ułożyć grzanki z tortilli.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/saatka-z-roszpunka-i-bakazanem.html