Wykonanie

Ta
sałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje.Składniki:
roszponkabakłażanowoc granatuser turkusowy lazur2 placki tortilli
sól morskapierz
oliwa lub
olej do podsmażenia tortillisos:4 łyżki
oliwy½ łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
musztardysól morskapieprzWykonanie:Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju. Grzanki poukładać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.Obrać
owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło
owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając
owoc nad miską, skórką do góry uderzać w
owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadająz
owocu.Poodcinać ogonki
roszponki, żeby zostały pojedyncze liście.
Sałatę umyć i osuszyć.
Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki.
Bakłażana natrzeć
oliwą, posypać
solą i
pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej.
Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą
oliwę,
sok z cytryny,
musztardę,
sól i
pieprz.Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać.Na sałacie ułożyć
bakłażana i
ser pleśniowy.
Bakłażana delikatnie skropić sosem.Całość posypać pestkami
granatu i ułożyć grzanki z tortilli.
