ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny.
Ciasto:
600 g mąki
300 ml wrzątku
sól
Farsz:
1 kg ziemniaków
300 g białego tłustego twarożku
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
Sos:
oliwa
cebula
maggi
śmietana 18%
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Pierogi:
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Sos:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić maggi i pieprzem, smażyć aż cebula będzie miękka.
Do cebuli dodać śmietanę, całość zagotować.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/pierogi-ruskie.html