Wykonanie

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z
cebuli,
maggi i
śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny.Ciasto:600 g
mąki300 ml wrzątku
sólFarsz:1 kg
ziemniaków300 g białego tłustego
twarożku1
cebula1 łyżka
masłasólpieprzSos:
oliwacebulamaggiśmietana 18%Wykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
maśle.
Ziemniaki obrać. Przez praskę do
ziemniaków przecisnąć
ziemniaki i
twarożek, dodać
cebulę i doprawić
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.Pierogi:Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga.Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.Sos:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
oliwie. Doprawić
maggi i
pieprzem, smażyć aż
cebula będzie miękka.Do
cebuli dodać
śmietanę, całość zagotować.



