Wykonanie
W tym roku przegapiłam sezon na
konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni,
żurawiny i
buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie
marchewkę. Poniżej przepis na
konfiturę na bazie
marchwi.
Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna.Składniki:5
marchewek (ok. 1 kg)4 małe
jabłka (ok. 400g)2
pomarańcze3 duże
cytryny3 nieduże
banany400 g
cukruWykonanie:
Marchewkę i
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomarańcze i
cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z
cytrusów otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Marchew,
jabłka, sok i skórkę otartą z
cytrusów przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować 30 minut co jakiś czas mieszając.
Banany obrać i pokroić w plastry. Dodać do
marchwi i gotować kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając.Wszystkie składniki zmiksować blenderem, dodać
cukier i gotować jeszcze przez 10 minut lub do momentu gdy gęstość będzie nam odpowiadać (ja gotowałam jeszcze przez ok. 30 minut). Ilość
cukru zależy od tego jak słodkie są
pomarańcze i
banany oraz od ilości dodanej
cytryny. UWAGA po zmiksowaniu
konfitura bardzo pryska.Przełożyć do słoików i pasteryzować.