ßßß Cookit - przepis na Konfituraz marchewki, jabłek, bananów i cytrusów

Konfituraz marchewki, jabłek, bananów i cytrusów

nazwa

Wykonanie

W tym roku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi.
Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna.
Składniki:
5 marchewek (ok. 1 kg)
4 małe jabłka (ok. 400g)
2 pomarańcze
3 duże cytryny
3 nieduże banany
400 g cukru
Wykonanie:
Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z cytrusów otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Marchew, jabłka, sok i skórkę otartą z cytrusów przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować 30 minut co jakiś czas mieszając.
Banany obrać i pokroić w plastry. Dodać do marchwi i gotować kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając.
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, dodać cukier i gotować jeszcze przez 10 minut lub do momentu gdy gęstość będzie nam odpowiadać (ja gotowałam jeszcze przez ok. 30 minut). Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze i banany oraz od ilości dodanej cytryny. UWAGA po zmiksowaniu konfitura bardzo pryska.
Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/konfituraz-marchewki-jabek-bananow-i.html