Wykonanie

Pyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać
faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok.Składniki:400 g
mąki pszennej tortowejszczypta
soli1 łyżka
cukru pudru50 g
masła1
jajko4
żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
spirytusu lub
octuokoło 1 kg
smalcu, frytury lub
olej do smażenia
cukier puder do posypania
faworkówPrzygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem na gęstą pianę.
Mąkę przesiać przez sito, dodać
masło i rozetrzeć je z
mąką.
Mąkę dodać do
jajek i wymieszać.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało.Na desce posypanej
mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki kwadrat.Wyciąć prostokąty o dowolnej wielkości takie jak lubimy.W środku każdego prostokąta zrobić długie nacięcie.Chwycić jeden z końców prostokąta i przeciągnąć go przez otwór w środku.Tłuszcz rozgrzać w dużym płytkim garnku do temperatury około 200 o C.Smażyć po kilka
faworków z każdej strony aż zrobią się złociste. Jeśli włożymy za dużo
faworków do garnka to za bardzo wychłodzą tłuszcz i będą tłuste.Odcedzić usmażone
faworki i położyć je na papierowym ręczniku.Gdy wystygną posypać
cukrem pudrem.





Smacznego!