ßßß Cookit - przepis na Batoniki owocowe

Batoniki owocowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 batonów)
- szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 łyżki sezamu (ok. 20g),
-2 łyżki maku (ok.20g),
- 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g),
- 2 łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g)
- 15 daktyli (ok. 75 g),
- 8 suszonych moreli (ok. 80g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g),
- szklanka wrzątku.
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.
2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę.
4. Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min.
Batony są bogate w:
- magnez (pochodzący z orzechów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 155 , 9 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 8 , 4 g
Węglowodany: 17 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 0 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/batoniki-owocowe.html