Wykonanie
Składniki(na 10 batonów)- szklanka
płatków owsianych górskich (ok. 110g),- 2 łyżki
sezamu (ok. 20g),-2 łyżki
maku (ok.20g),- 2 łyżki
siemienia lnianego (ok. 20g),- 2 łyżki
orzechów włoskich (ok. 20g),- 2 łyżki
orzechów arachidowych (ok. 20g),- 2 łyżki
płatków migdałowych (ok. 20g),- 4 łyżki
słonecznika (ok. 40g)- 15
daktyli (ok. 75 g),- 8
suszonych moreli (ok. 80g),- 2 łyżki
suszonej żurawiny (ok. 20g),- szklanka wrzątku.Sposób przygotowania1.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją.2.
Orzechy i
migdały prażymy na suchej patelni.3.
Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę.4.
Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki.5. Wszystkie składniki razem łączymy i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.6. Całość pieczemy w 170⁰C przez ok. 60 min.

Batony są bogate w:- magnez (pochodzący z
orzechów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
orzechów i
płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów,
nasion słonecznika,
siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 155 , 9 kcal
Białko: 5,1 gTłuszcze: 8 , 4 gWęglowodany: 17 , 9 gBłonnik pokarmowy : 3 , 0 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza