Wykonanie

Pogoda nie może się zdecydować. Raz słońce, raz deszcz, to znowu wiatr. Na szczęście nie przeszkodziło to
truskawkom, które pojawiły się na targu. Jeszcze nie są to te pełne słońca
owoce, ale już są całkiem smaczne. U mnie wylądowały w owsianym placku z kruszonką. Syte, wilgotne, nie nazbyt słodkie. Świetne do
kawy, albo szklanki
mleka.Składniki:Na spód:-200g
płatków owsianych-100g
mąki pszennej-200g zimnego
masła-1
jajko-2 łyżki
cukru-1 łyżeczka
cynamonu-1 łyżka
jogurtu naturalnego-szczypta
soliNa masę
truskawkową:-0,5kg
truskawek-1 łyżeczka
cynamonu-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-2 łyżki
cukruNa kruszonkę:-1/2 szklanki
mąki pszennej-1/2 szklanki
płatków owsianych-1/3 szklanki
płatków migdałowych-1/2 szklanki
cukru-1 łyżeczka
cynamonu-100g zimnego
masłaPrzygotowujemy spód.
Płatki z grubsza mielimy w młynku lub malakserze. Dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy (można to zrobić w malakserze). zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Truskawki kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy
cukier,
cynamon i
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki oraz posiekane
masło. Rozcieramy palcami do powstania kruszonki, można schłodzić w lodówce.Formę (u mnie 30x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym
ciastem wykładamy dno formy, dociskamy. Na spodzie równomiernie rozkładamy
owoce, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 60 minut.

Smacznego!