Wykonanie

Mój pierwszy placek
dyniowy zrobiłam kilka ładnych lat temu. Była to totalna katastrofa! O ile spód był w porządku, to masa dyniowa była masakryczna. Była strasznie słodka a do tego ciągnęły się
nitki (nie trudno zgadnąć jakiej części dyni użyłam). Na szczęście, od tego czasu udało mi się stworzyć moją własną "bardziej zjadliwą" wersję tego ciasta.

Składniki (na formę 26cm, powinna być dość wysoka)Na spód:-220g
mąki-100g zimnego
masła-100g
cukru-1
jajko-1 łyżeczka
cynamonu-szczypta
soliNa masę
dyniową:-300ml puree z dyni-300ml
śmietany 30%-3/4 szklanki
cukru-2
jajka-1 łyżeczka
przyprawy do piernika (najlepiej domowej)Do dekoracji:-200ml
śmietany 30 lub 36%-1 łyżka
cukru pudru (lub więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie)Przygotowujemy spód.
Mąkę siekamy z
masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciastem wylepiamy wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu, odstawiamy do przestygnięcia.Przygotowujemy masę
dyniową.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodajemy powoli puree
dyniowe, następnie
jajka i
przyprawę. Masę wykładamy na przestygnięty spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (do całkowitego ścięcia masy). Ciasto wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i udekorować nią ciasto.

Smacznego.