Wykonanie
Już usiadłam zadowolona, że wszystko przygotowałam, a tu mi się przypomniało, że miałam coś stworzyć na spotkanie z młodzieżą okołopięcioletnią. Planowałam zrobić
cake pops, ale sił i chęci już mi nie wystarczyło, a w perspektywie jeszcze odgruzowanie kuchni zostało. Popełniłam więc leniwe renifery na patyku. Leniwe, bo zamiast piec wykorzystałam gotowe
biszkopty, więc moja praca ograniczyła się tylko do przygotowania masy czekoladowej i wątpliwego ozdobienia reniferzych facjat.Na stado 15 reniferów:-30 okrągłych
biszkoptów (u mnie
kakaowe, ale przecież renifery mogą
mieć sierść w kolorze blond)-30 solonych
precelków-15
cukierków typu lentilky lub inne emenemsy-
cukrowe oczka, białe
groszki lub kueczki ulepione z masy cukrowej - 30 sztuk-100g
śmietany 30 lub 36%-100g
mlecznej czekolady-20g
czekolady deserowej-15 patyczków (np. od
lodów lub mieszadełek do
kawy, najlepiej płaskich)
Śmietanę przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i wrzucamy połamaną
czekoladę. Czekamy kilka minut i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.Połowę
biszkoptów smarujemy wcześniej przygotowaną masą. Na każdym
ciastku układamy po dwa
precelki (tak, aby wystawały i tworzyły rogi renifera) oraz patyczek, wciskamy je w masę. Następnie przykrywamy drugim
biszkoptem i dokładnie sklejamy. Używając
czekolady lub lukru przyklejamy oczki i noski. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!A z okazji Świąt życzę wszystkim zaglądającym wszystkiego dobrego, samych smakołyków na świątecznym
stole i wielu pysznych pomysłów. I niech Wam śnieg choć troszkę oprószy głowy, bo u mnie oberwanie chmury nastało. No i żeby to świąteczne jedzonko poszło wiecie gdzie :)