Wykonanie

Za oknem biało. Nie, to jeszcze nie śnieg. To mgła. Jest tak gęsta, że nie widać nic, słychać tylko wrzask wron. Popijam właśnie
dyniową kawę i zajadam
rogala marcińskiego. Pierwszego własnej roboty. Krzywy jak cholera, ale pyszny. Jest dobrze. W lodówce czeka tort
bezowy. Będzie na deser. Wiem, że tyle rozpusty spowoduje wyrzuty mojego sumienia walczącego nieustannie o luźniejsze spodnie. Ciiii. Święto jest.

Składniki:Na blaty:- 3
białka- ok. 150g
cukru pudru-1 łyżeczka
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- szczypta
soliPiekarnik nagrzać do 120-140 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa
okręgi wielkości 15 - 16 cm (nie mogą się ze sobą stykać, w czasie pieczenia troszkę się powiększą).Do
białek dodajemy
sól. Ubijamy je na sztywno. Następnie, łyżka po łyżce dodajemy
cukier puder oraz
cukier waniliowy, cały czas miksując. Na końcu dodajemy
mąkę i miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany papier i wypełniamy
okręgi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 90 minut. Im dłużej pieczemy, tym bardziej
beza jest sucha. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystygnięcia.Na krem:-1 szklanka
wiórków kokosowych-1
budyń śmietankowy (u mnie
budyń śmietankowy z
białą czekoladą Delecta)-220g
masła w temperaturze pokojowej-0,5 l
mleka-5 łyżek
cukru pudru-2 łyżki
spirytusu lub
likieru kokosowegoNa wierzch:-2-3 kosteczki
białej czekolady-2 łyżki
płatków migdałowych-2 łyżki
wiórków kokosowychWiórki kokosowe sparzamy wrzątkiem i osączamy na sitku.
Budyń rozrabiamy w połowie szklanki
mleka. Pozostałe
mleko wlewamy do rondelka, dodajemy wiórki, mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony
budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy
budyń, łyżka po łyżce. Po troszku, aby krem się nie zważył, dodajemy
alkohol.Krem (ok 1/3) wykładamy na pierwszy blat. Przykrywamy drugim. Delikatnie dociskamy. Pozostały krem rozsmarowujemy równomiernie na całym torciku (wierzch i boki), tworząc "pierzaste" kształty. Wierzch posypujemy poszatkowaną
białą czekoladą oraz wiórkami i
płatkami migdałowymi.

Smacznego!