ßßß
Szybkie, proste i przepyszne! Bez zbędnego gadania. Kruche spody wypełniłem kokosowym musem z dodatkiem białej czekolady, która jeszcze bardziej dodaje ciastkom delikatności i subtelności. Otulone smakiem kokosa rozpływają się w ustach.ciasto:150 g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodywiórki kokosoweMąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Docisnąć lekko. Nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzone korpusy wysypać po 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych.nadzienie:200 g kremówki 36%50 g białej czekolady150 ml mleka kokosowego (z puszki)2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodyŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie kremówkę podgrzać z mlekiem kokosowym, nie doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Ciepłą masę wylać na kruche korpusy z wiórkami. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Udekorować wiórkami białej czekolady i podawać.Smacznego! :)