ßßß
Hej! Ostatnio przymuliłem trochę z przepisami, ale to ze względu na nowe obowiązki, które pojawiły się z początkiem miesiąca. Swoją drogą uznałem, że weekendy (soboty i niedziele) będą wolne od publikacji przepisów - w końcu to dni wolne od pracy. Poza tym wpisy publikowane w te dni, o dziwo, nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jak te wciągu tygodnia. Jak już wspomniałem, doszło mi kilka obowiązków i co się z tym wiąże, ilość - czasu wolnego ograniczona. Dlatego nie mam głowy do odpalania piekarnika i buszowania całymi dniami w kuchni. Jednak są przepisy, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu (poza oczekiwaniem :D). Tak jest właśnie z moim kawowym deserem, który można nazwać a'la ptasie mleczko. Inspiracją były właśnie te słynne pianki, oblane czekoladą. Ja postawiłem na wersję kawową, dodając galaretkę, która jeszcze bardziej podkręciła smak kawy. Deser prosty i w miarę szybki. Jedyne do czego można się przyczepić, to czas chłodzenia :Dspód:1 łyżka masłakilka herbatników*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejHerbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym.* ja użyłem biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całościąmasa2 białka40 g cukru1 łyżeczka żelatyny1 łyżki zimnej wody2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki wrzątkuDwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.galaretka:60 ml gorącej wody1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki żelatyny2 łyżeczki cukruŻelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkami.