Wykonanie

Hej! Ostatnio przymuliłem trochę z przepisami, ale to ze względu na nowe obowiązki, które pojawiły się z początkiem miesiąca. Swoją
drogą uznałem, że weekendy (soboty i niedziele) będą wolne od publikacji przepisów - w końcu to dni wolne od pracy. Poza tym wpisy publikowane w te dni, o dziwo, nie cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jak te wciągu tygodnia. Jak już wspomniałem, doszło mi kilka obowiązków i co się z tym wiąże, ilość - czasu wolnego ograniczona. Dlatego nie mam głowy do odpalania piekarnika i buszowania całymi dniami w kuchni. Jednak są przepisy, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu (poza oczekiwaniem :D). Tak jest właśnie z moim
kawowym deserem, który można nazwać a'la ptasie mleczko. Inspiracją były właśnie te słynne pianki, oblane
czekoladą. Ja postawiłem na wersję
kawową, dodając
galaretkę, która jeszcze bardziej podkręciła smak
kawy. Deser prosty i w miarę szybki. Jedyne do czego można się przyczepić, to czas chłodzenia :Dspód:1 łyżka
masłakilka
herbatników*1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejHerbatniki zmiksować w blenderze, dodać
kawę, roztopione
masło i dokładnie wymieszać. Masą z
biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko
olejem roślinnym.* ja użyłem
biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całościąmasa2
białka40 g
cukru1 łyżeczka
żelatyny1 łyżki zimnej
wody2-3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki wrzątkuDwie łyżeczki
kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia.
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej. W tym czasie
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z
kawy i dokładnie połączyć. Masę
kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej
żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z
biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
galaretka:60 ml gorącej
wody1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
cukruŻelatynę zalać 1 łyżką zimnej
wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić
wodę,
cukier,
kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną
żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi
cukierkami.
