ßßß Cookit - przepis na Masa cukrowa

Masa cukrowa

nazwa

Wykonanie

Masa cukrowa nadaje się rewelacyjnie do robienia kwiatów i innych ozdób ciasta i torty. Można ją również zabarwić barwnikami spożywczymi. Ja dodałam od razu cały cukier, ale okazało się, że było go za dużo. Najlepiej najpierw dodać połowę cukru a potem dodawać go po trochu.
Składniki:
220 g cukry pudru
9g masła
3g żelatyny
15 ml wody
25g glukozy
Wykonanie:
Cukier puder przesiać przez sito. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut żeby nasiąkła.
Masło, żelatynę i glukozę przełożyć do garnka o grubym dnie. Podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. UWAGA masy nie można zagotować.
Masę dodać do ⅔ przesianego cukru, wymieszać. Ponieważ masa jest bardzo gorąca można to zrobić mikserem lub jak ja trzepaczką.
Gdy cukier trochę ostygnie przełożyć masę na deskę i wyrabiać ręcznie stopniowo dosypując cukier.
Róże z masy plastycznej.
Masę cienko rozwałkować podsypując ją przesianym cukrem pudrem. Im cieniej ją rozwałkujemy, tym więcej płatków można przykleić do róży.
Z masy wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Można również zrobić niewielkie kulki, położyć je między folią spożywczą i rozgnieść palcami.
Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Dół kółka zwilżyć wodą, przyklejać kolejne kółka z jednocześnie odginając je i formując płatki róż.
Gotowe różyczki odstawić w suche miejsce żeby stwardniały.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/masa-cukrowa.html