Wykonanie
Dziś coś nieco większego. Poświąteczny smakołyk, który chyba już na dobre oderwie się od piernikowych klimatów. Mamy już kolejny nowy rok, więc zaczynami wszystko od nowa. W roli głównej sernik z ogromną ilością
cytryny, który chyba każdego pobudzi do działania. Zatem wstawajcie i pieczcie! :D

spód:150 g
maślanych herbatników4 łyżki roztopionego
masłaskórka otarta z 1
cytrynyHerbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Do zmielonych
ciasteczek dodać
skórkę z cytryny oraz roztopione
masło i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć rant tak aby arkusz wystawał poza dno, nadmiar papieru odciąć. Masą z
herbatników wyłożyć dno formy.masa serowa:500 g
twarogu półtłustego200 g
mascarpone60 g
cukru pudrusok z 1,5
cytryny3 łyżki
mąki3
jajkaTwaróg ucierać mikserem z
cukrem pudrem przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodać
mascarpone i
mąkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym
jajku. Na koniec wlać
sok z cytryny i dokładnie połączyć. Masę przelać na spód z
ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.wierzch:100 ml
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
cukru pudruŚmietanę połączyć z
cukrem pudrem. Po upieczeniu, sernik wysunąć z piekarnika, posmarować wierzch otrzymaną mieszanką i piec przez kolejne 15 minut w 190 º C. Następnie ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.dekoracja:200 ml
wody200 g
cukru2
cytryny (pokrojone w plastry)
Cukier wsypać do dużego garnka o grubym dnie, zalać
wodą i rozpuścić. Mieszankę doprowadzić do wrzenia, dodać
cytryny i gotować na średnim ogniu przez 20 minut mieszając co jakiś czas.
Owoce wyjąć, odsączyć i wystudzić. Przed podaniem sernik udekorować plastrami
cytryn.Smacznego! :)

