ßßß
spód:150 g maślanych herbatników4 łyżki roztopionego masłaskórka otarta z 1 cytrynyHerbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodać skórkę z cytryny oraz roztopione masło i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć rant tak aby arkusz wystawał poza dno, nadmiar papieru odciąć. Masą z herbatników wyłożyć dno formy.masa serowa:500 g twarogu półtłustego200 g mascarpone60 g cukru pudrusok z 1,5 cytryny3 łyżki mąki3 jajkaTwaróg ucierać mikserem z cukrem pudrem przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodać mascarpone i mąkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Na koniec wlać sok z cytryny i dokładnie połączyć. Masę przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.wierzch:100 ml śmietany 12% lub 18%3 łyżki cukru pudruŚmietanę połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, sernik wysunąć z piekarnika, posmarować wierzch otrzymaną mieszanką i piec przez kolejne 15 minut w 190 º C. Następnie ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.dekoracja:200 ml wody200 g cukru2 cytryny (pokrojone w plastry)Cukier wsypać do dużego garnka o grubym dnie, zalać wodą i rozpuścić. Mieszankę doprowadzić do wrzenia, dodać cytryny i gotować na średnim ogniu przez 20 minut mieszając co jakiś czas. Owoce wyjąć, odsączyć i wystudzić. Przed podaniem sernik udekorować plastrami cytryn.Smacznego! :)
