ßßß Cookit - przepis na sernik mocno cytrynowy

sernik mocno cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Dziś coś nieco większego. Poświąteczny smakołyk, który chyba już na dobre oderwie się od piernikowych klimatów. Mamy już kolejny nowy rok, więc zaczynami wszystko od nowa. W roli głównej sernik z ogromną ilością cytryny, który chyba każdego pobudzi do działania. Zatem wstawajcie i pieczcie! :D
spód:
150 g maślanych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
Herbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Do zmielonych ciasteczek dodać skórkę z cytryny oraz roztopione masło i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć rant tak aby arkusz wystawał poza dno, nadmiar papieru odciąć. Masą z herbatników wyłożyć dno formy.
masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
200 g mascarpone
60 g cukru pudru
sok z 1,5 cytryny
3 łyżki mąki
3 jajka
Twaróg ucierać mikserem z cukrem pudrem przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodać mascarpone i mąkę. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Na koniec wlać sok z cytryny i dokładnie połączyć. Masę przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175ºC przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 90 minut.
wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, sernik wysunąć z piekarnika, posmarować wierzch otrzymaną mieszanką i piec przez kolejne 15 minut w 190 º C. Następnie ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.
dekoracja:
200 ml wody
200 g cukru
2 cytryny (pokrojone w plastry)
Cukier wsypać do dużego garnka o grubym dnie, zalać wodą i rozpuścić. Mieszankę doprowadzić do wrzenia, dodać cytryny i gotować na średnim ogniu przez 20 minut mieszając co jakiś czas. Owoce wyjąć, odsączyć i wystudzić. Przed podaniem sernik udekorować plastrami cytryn.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/sernik-mocno-cytrynowy.html