Wykonanie
Profiterole, ptysie i wszystkie inne smakołyki, przygotowywane z ciasta parzonego, bez wątpienia należą do moich ulubionych. Problem w tym, że nie miałem zbytniego szczęścia do tego rodzaju ciasta. Nie wiedziałem co robię nie tak, że zawsze po upieczeniu
ciastka opadały i były surowe w środku. Teraz już wiem, że robiłem je za duże i chyba za krótko piekłem. Poza tym tym razem zostawiłem je do całkowitego wystudzenia w piekarniku nie otwierając go ani razu. Mini ptysie wyszły idealne. Suche w środku i pięknie przyrumienione.ciasto (ok. 30 sztuk)1 szklanka
wody1 szklanka
mąki120 g
masła1 łyżka
cukru4
jajkaWodę,
masło oraz
cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać
mąkę i łyżką mieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym
jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki w dużych odstępach. Piec w 200 º C przez 25 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku.nadzienie:250 g
serka mascarpone200 ml kremówki 36%2 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać
serek mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać
cukier puder. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i napełniać nim
ciastka (od
spodu).dodatkowo:60 g
czekolady mlecznejSmacznego! :)