ßßß Cookit - przepis na Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić i maczać w niej profiterole.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić i maczać w niej profiterole.

Wykonanie

Profiterole, ptysie i wszystkie inne smakołyki, przygotowywane z ciasta parzonego, bez wątpienia należą do moich ulubionych. Problem w tym, że nie miałem zbytniego szczęścia do tego rodzaju ciasta. Nie wiedziałem co robię nie tak, że zawsze po upieczeniu ciastka opadały i były surowe w środku. Teraz już wiem, że robiłem je za duże i chyba za krótko piekłem. Poza tym tym razem zostawiłem je do całkowitego wystudzenia w piekarniku nie otwierając go ani razu. Mini ptysie wyszły idealne. Suche w środku i pięknie przyrumienione.
ciasto (ok. 30 sztuk)
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
120 g masła
1 łyżka cukru
4 jajka
Wodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i łyżką mieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki w dużych odstępach. Piec w 200 º C przez 25 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
nadzienie:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i napełniać nim ciastka (od spodu).
dodatkowo:
60 g czekolady mlecznej
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/profiterole-z-czekolada.html