Wykonanie
Hej, dziś kolejny przepis, a raczej krótka instrukcja do przygotowania małej słodkości w tematyce wielkanocnej. Proste, szybkie i niewymagające dużego wysiłku
jajka na słodko, które są dosyć popularne i często pojawiają się na różnych blogach. Zauważyłem je jakiś rok temu i postanowiłem, że też ich spróbuję :)

składniki na ok. 6 sztuk:100 ml kremówki 36%50 g
serka mascarpone2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
cukru6
czekoladowych jajek pustych w środku6 łyżeczek nadzienia o
pomarańczowym kolorze (
marmolada,
dżem, zgniecione
brzoskwinie itp.)W górnej części
jajek wyciąć otwory przy użyciu noża ocieplonego w gorącej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukry oraz
mascarpone. Dokładnie połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim
jajka.
Pomarańczowe nadzienie ułożyć na
białym kremie tak aby przypominało
żółtko. Podawać.Smacznego! :)



