ßßß Cookit - przepis na mazurek cygański

mazurek cygański

nazwa

Wykonanie

Hej! Dziś mam dla Was drugiego mazura wielkanocnego. Tym razem w nieco bardziej urozmaiconym wydaniu. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej i rozszerzyłem go o kilka składników. Dodałem pestki słonecznika, sezam, miód i rum aby jego kompozycja smakowa była nieco bogatsza. Zatem zapraszam! :)
ciasto:
250 g mąki
180 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Wypełnić masą.
masa:
20 g suszonych fig
20 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
20 g pestek słonecznika
10 g sezamu
2 łyżki rumu
1 łyżka miodu
Figi i daktyle pokroić nożem na mniejsze części. Dodać rodzynki, pestki słonecznika, sezam, umieścić w blenderze i utrzeć na gładko. Masę przełożyć do miski, dodać rum oraz miód i wyrobić dłonią. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodać trochę miodu. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Dekorować pestkami słonecznika i daktylami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/mazurek-cyganski.html