Wykonanie
Hej! Dziś mam dla Was drugiego mazura wielkanocnego. Tym razem w nieco bardziej urozmaiconym wydaniu. Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej i rozszerzyłem go o kilka składników. Dodałem
pestki słonecznika,
sezam,
miód i
rum aby jego kompozycja smakowa była nieco bogatsza. Zatem zapraszam! :)

ciasto:250 g
mąki180 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Wypełnić masą.masa:20 g suszonych fig20 g
suszonych daktyli50 g
rodzynek20 g pestek
słonecznika10 g
sezamu2 łyżki
rumu1 łyżka
mioduFigi i
daktyle pokroić nożem na mniejsze części. Dodać
rodzynki,
pestki słonecznika,
sezam, umieścić w blenderze i utrzeć na gładko. Masę przełożyć do miski, dodać
rum oraz
miód i wyrobić dłonią. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodać trochę
miodu. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Dekorować
pestkami słonecznika i
daktylami.Smacznego! :)



