Trzecia wielkanocna baba już gotowa! Pełna karmelowego wnętrza i dodatkowo zatopiona w polewie o tym samym smaku na bazie mleka skondensowanego. Rozpustna słodycz, idealna do cieplej herbaty i na Wielkanocny stół <3ciasto:300 g mąki pszennej220 g mąki ziemniaczanej460 g mleka skondensowanego (ugotowanego)210 g masła2 łyżki cukru4 łyżki soku z cytryny3 łyżeczki proszku do pieczenia7 jajek (żółtka oddzielone od białek)Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane oraz masło umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodać masę z mleka skondensowanego i masła, dokładnie połączyć. Na koniec dodawać po 1 łyżce mieszanki mąk i proszku do pieczenia. Formę do babki o średnicy ok. 22-23 cm i pojemności ok. 2l, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w 180 º C przez ok. 90 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie mocno brązowieć od góry, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić, wyjąć z formy i dekorować polewą.polewa:100 g mleka skondensowanego (ugotowanego)2 łyżki kremówki 36%1 łyżeczka cukru waniliowegoMleko skondensowane podgrzać w rondelku z kremówką i cukrem waniliowym. Przestudzić. Gotowym kremem polewać babkę.Smacznego! :)