ßßß
spód:250 g herbatników90 g roztopionego masłaHerbatniki pokruszyć na drobny pył przy pomocy blendera dodać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.masa:250 g mascarpone250 ml kremówki 36 %50 g cukru pudru2 jajka (żółtka oddzielone od białek)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżeczki żelatynyMascarpone ucierać na niskich obrotach z cukrem pudrem, wbijać kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć i odstawić. 50 ml kremówki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i odstawić. Białka również ubić na sztywną pianę. Schłodzoną kremówkę z żelatyną dodać do masy serowej i dokładnie połączyć. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać na herbatnikowy spód. Formę z ciastem wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 6 godzin.polewa:150 g brązowego cukru150 ml kremówki 36 %100 ml miodu50 g masłaMiód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.dodatkowo:2 duże banany20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)sok z połowy cytrynyBanany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z formy i udekorować bananami. Przed podaniem ciasto polać polewą karmelową. Na wierzch można posypać płatki migdałów.Smacznego! :)



