ßßß
Co prawda miałem opublikować ten przepis dużo później, ale nie wytrzymałem i musiałem się nim z Wami podzielić, bo wierzcie mi, jest rewelacyjny. Dawno nie jadłem/nie zrobiłem tak dobrego sernika. Jestem z niego dumny. Ponadto jest to w pełni moja autorska receptura, więc już w ogóle strasznie się nim cieszę! Zapraszam! :)spód:250 g biszkoptów120 g roztopionego masłaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.masa serowa:400 g twarogu250 g serka mascarpone200 g białej czekolady120 ml kremówki 36%1/2 łyżeczki mielonego kardamonu2 żółtka4 g nitek szafranuKremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie.wierzch:200 ml śmietany 18%1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżki cukruwiórki z białej czekolady (do dekoracji)Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać.Smacznego! :)




