Wykonanie
Hej kochani! Dobiegają do mnie
dziwne głosy, że karnawał już się kończy, ale co tam. Mam dla Was cudowną pozycję! Chyba zamiast postu preferuję całoroczną rozpustę, a poza tym fanpage ma już 400 lajków, więc jest co świętować ^^

Co prawda miałem opublikować ten przepis dużo później, ale nie wytrzymałem i musiałem się nim z
Wami podzielić, bo wierzcie mi, jest rewelacyjny. Dawno nie jadłem/nie zrobiłem tak dobrego sernika. Jestem z niego dumny. Ponadto jest to w pełni moja autorska receptura, więc już w ogóle strasznie się nim cieszę! Zapraszam! :)spód:250 g
biszkoptów120 g roztopionego
masłaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym
masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.masa serowa:400 g
twarogu250 g
serka mascarpone200 g
białej czekolady120 ml kremówki 36%1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu2
żółtka4 g nitek
szafranuKremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać
czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę.
Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać
mascarpone,
cukier a następnie po jednym
żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z
czekoladą oraz
szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na
biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie.wierzch:200 ml
śmietany 18%1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cukruwiórki z
białej czekolady (do dekoracji)Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C.
Śmietanę wymieszać z
cukrem i ekstraktem z
wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z
białej czekolady. Podawać.Smacznego! :)





