ßßß Cookit - przepis na sernik szafranowy z białą czekoladą

sernik szafranowy z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Hej kochani! Dobiegają do mnie dziwne głosy, że karnawał już się kończy, ale co tam. Mam dla Was cudowną pozycję! Chyba zamiast postu preferuję całoroczną rozpustę, a poza tym fanpage ma już 400 lajków, więc jest co świętować ^^
Co prawda miałem opublikować ten przepis dużo później, ale nie wytrzymałem i musiałem się nim z Wami podzielić, bo wierzcie mi, jest rewelacyjny. Dawno nie jadłem/nie zrobiłem tak dobrego sernika. Jestem z niego dumny. Ponadto jest to w pełni moja autorska receptura, więc już w ogóle strasznie się nim cieszę! Zapraszam! :)
spód:
250 g biszkoptów
120 g roztopionego masła
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
masa serowa:
400 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
120 ml kremówki 36%
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 żółtka
4 g nitek szafranu
Kremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie.
wierzch:
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/03/sernik-szafranowy-z-biaa-czekolada.html