Wykonanie
Wiosna! Skowronek nad nami, drzewa strzeliły pąkami! Lekki powiew wiosny. Muffinki z
czarną porzeczką,
póki co niestety tylko z
dżemem o tym smaku, ale jak tylko pojawią się
owoce,
konfiturę zastąpić można prawdziwą
porzeczką! :)

składniki na ok. 10 sztuk:250 g
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru180 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 ml
oleju1
jajkoW jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce
konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180 ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.krem:200 ml kremówki 36%150 g
mascarpone1 łyżeczka
cukru pudruszczypta fioletowego barwnikaKremówkę przelać do misy miksera, dodać fioletowy barwnik i miksować na średnich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. W połowie ubijania dodać
cukier puder, ekstrakt z
wanilii, a na koniec
mascarpone. Dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim wystudzone muffiny.dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub świeże
owocebarwnik (opcjonalnie)Smacznego! :)


