ßßß Cookit - przepis na babeczki z czarną porzeczką

babeczki z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Wiosna! Skowronek nad nami, drzewa strzeliły pąkami! Lekki powiew wiosny. Muffinki z czarną porzeczką, póki co niestety tylko z dżemem o tym smaku, ale jak tylko pojawią się owoce, konfiturę zastąpić można prawdziwą porzeczką! :)
składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 jajko
W jednej miseczce połączyć składniki suche. W drugiej mokre. Następnie do suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać. Do papilotek, lub bezpośrednio do foremki, wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie układać na nim po jednej łyżeczce konfitury, na nią kolejną łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180 ºC przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krem:
200 ml kremówki 36%
150 g mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta fioletowego barwnika
Kremówkę przelać do misy miksera, dodać fioletowy barwnik i miksować na średnich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. W połowie ubijania dodać cukier puder, ekstrakt z wanilii, a na koniec mascarpone. Dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim wystudzone muffiny.
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub świeże owoce
barwnik (opcjonalnie)
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/03/muffinki-z-czarna-porzeczka.html