Wykonanie
Za oknem piękna,
słoneczna pogoda, a jutro sobota... zastanawiacie się co zjeść na jutrzejsze śniadanie? Mam dla Was świetną propozycję!

Od dziś brioszki stały się moją ulubioną
śniadaniową pozycją. Są dla mnie numerem jeden. Te, które przygotowałem są niesamowicie delikatne. Na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i maślane. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale nie zrażajcie się, bo gra jest warta świeczki. Te urocze, francuskie bułeczki można przygotować w różnych formach, jednak moim zdaniem najładniejsze wychodzą, kiedy piecze się je w foremce z otworami o karbowanych ściankach.Jeśli zamierzacie upiec te bułeczki, to zróbcie podwójną porcję, bo 6 to o wiele za mało na jeden raz! :DCiasto na brioszki należy wykonać dzień przed pieczeniem.składniki na 6 sztuk:220 g
mąki pszennej60 g
cukru pudru60 g
masła7 g świeżych
drożdży2 łyżki ciepłego
mleka2
jajka + jedno do posmarowaniaW dużej misce umieścić pokruszone
drożdże, dodać 2 łyżeczki
cukru, 1 łyżkę
mąki, ciepłe
mleko i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. D o wyrośniętych
drożdży dodać pozostałą
mąkę,
cukier i
jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodawać po kawałku
masła, wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, świecące i łatwo odchodzące od ręki (jeśli będzie zbyt kleiste, dodać niewielką ilość
mąki). Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie uderzyć pięścią aby pozbyć się powietrza. Całość wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia:Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na 6 większych kulek oraz 6 mniejszych. Większe kulki ciasta umieścić w otworach foremki i zrobić w nich zagłębienie, w które włożyć mniejsze kulki. Całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem. Bułeczki piec w 180 ° C przez ok. 25 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe z
masłem,
dżemem lub
cukrem pudrem.Smacznego! :)



