ßßß
Składniki:(na formę o wym. 20 cm x 20 cm)opakowanie krakersówsłoiczek dżemu truskawkowegokrem cytrynowy:200 g masła170 g cukru pudru300 g kremowego serka naturalnego np. philadelphia1,5 łyżki stołowej soku z cytryny2 łyżeczki otartej skórki cytrynowejdo dekoracji:limonki w syropiePrzygotowanie:Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, sok oraz skórkę z cytryny, cały czas miksując . Całość ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dno oraz brzegi formy wyścielamy folią spożywczą, aby po stężeniu łatwiej było wyjąć całe ciasto. * Układamy kolejno warstwy: krakersy, połowę kremu cytrynowego, krakersy, dżem truskawkowy, krakersy i drugą połowę kremu cytrynowego. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 2h do lodówki, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy limonkami w syropie lub innymi owocami. Smacznego!* Jeżeli używacie formy blaszanej lub ceramicznej nie ma potrzeby wyjmowania ciasta przed jego pokrojeniem. Ja używałam formy silikonowej, więc aby uchronić ją przed uszkodzeniem wolałam wyjąć ciasto zanim je pokroiłam.