Wykonanie
Gorąco zachęcam Was do samodzielnego przygotowania zakwasu na żurek, ponieważ to bardzo proste. Do Świąt macie jeszcze czas, więc śmiało możecie nastawić swój, wówczas Wasz żurek będzie na pewno smaczniejszy :).

Składniki:(porcja zakwasu na garnek
żurku o pojemności 1-1,5l)350ml
wody70g
mąki żytniej razowej2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego2 kulki
pieprzu2 ząbki
czosnkupiętka z
chlebka żytniegododatkowo:gazagumka recepturkaduży słoik lub gliniane naczyniePrzygotowanie:Do wyparzonego, wysokiego słoika wlewamy przegotowaną, letnią
wodę. Następnie wsypujemy
mąkę żytnią i mieszamy. Dodajemy nacięte ząbki
czosnku,
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
pieprz. Na koniec dorzucamy także piętkę
chleba żytniego. Słoik przykrywamy gazą, którą uszczelniamy za pomocą gumki recepturki. Zakwas odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4-6 dni (im dłużej zakwas stoi, tym bardziej robi się kwaśny, więc jeśli lubicie delikatny żurek, schowajcie go po 3-4 dniach z zakręconym dekielkiem, do lodówki). Zakwas mieszamy raz dziennie, ponieważ będzie się rozwarstwiać. Jeśli zakwas był przechowywany prawidłowo, wówczas przygotowany na nim żurek nie powinien pachnieć pleśnią ani smakować goryczką.