ßßß Cookit - przepis na Wigilijny kompot z suszu (kompot z suszonych owoców)

Wigilijny kompot z suszu (kompot z suszonych owoców)

nazwa

Wykonanie

Kompot wigilijny robiło się w moim domu zawsze. Jednak nie zawsze był tak smaczny jak dziś. Kiedyś wychodził gorzki i każdy przy stole z trudem "cedził" jedną szklankę przez zęby. Resztę z reguły się wylewało. Teraz jest inaczej...kompot wypijamy dzbankami i nie zostaje ani kropelka. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu. :) Moja mama kilka lat temu postanowiła wypróbować przepis, który znalazła w gazetce "Biedronki" i ta znakomita receptura przygotowana przez Macieja Kuronia jest z nami do dzisiejszego dnia. :)
Składniki:
(źródło przepisu)
250 g suszonych śliwek
250 g fig
300 g jabłek i gruszek suszonych
200g suszonych moreli
kilka suszonych daktyli
5 litrów zimnej przegotowanej wody
4 łyżki cukru
1 mała cytryna.
Przygotowanie:
Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Morele i daktyle wkładamy do jednego naczynia, zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Pozostałą część przegotowanej wody zostawiamy na później. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy w wodzie, w której się moczyły, dolewając resztę przegotowanej wody (należy ją rozdzielić równo między owoce). Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych moreli i daktyli dodajemy łyżkę cukru i gotujemy do 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny). Doprawiamy do smaku cukrem lub sokiem z cytryny. Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/wigilijny-kompot-z-suszu-kompot-z.html