ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Witajcie Kochani, przepraszam za prawie tygodniową przerwę w pisaniu. Oprócz ostatnich kilku dni spędzonych w rodzinnym domu, miałam jeszcze kilka spraw na głowie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi to uchybienie. W ramach rekompensaty mam dla Was przepis na coś niebywale słodkiego, a przy okazji bardzo smacznego. ;)))
Składniki:
kruche ciasto:
300g masła (zimnego, prosto z lodówki)
150g cukru
2 jajka
600g mąki pszennej
10g proszku do pieczenia
krem kajmakowy (krówkowy)
1 puszka masy krówkowej
300ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
do dekoracji:
płatki migdałowe, wiśnie kandyzowane, groszki i wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
kruche ciasto:
Masło rozdrabniamy na kawałki i mieszamy z cukrem bardzo dokładnie, tak aby nie pozostały duże grudki masła. Następnie wbijamy jajka i znów mieszamy. Dodajemy całą mąkę na raz i mieszamy ciasto, aż pojawią się okruszki. (*wszystkie etapy mieszania wykonujemy za pomocą rąk). Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-60min, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy je na posypanym mąką blacie. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki do tartaletek. Foremki wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby nie wytworzyły się wybrzuszenia jako, że w trakcie pieczenia spod ciasta wydostaje się para. Tartaletki pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone spody do babeczek zostawiamy do ostygnięcia.
krem i dekoracja:
Kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy (ale nie gotujemy!) do momentu aż się rozpuści. Lekko ciepłą żelatynę łączymy z masą kajmakową. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy masę krówkową do ubitej wcześniej kremówki. Gotowy krem kajmakowy przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim ostudzone tartaletki. Babeczki dekorujemy wedle uznania, przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/11/tartaletki-z-kremem-kajmakowym-krowkowym.html