Wykonanie
Witajcie Kochani, przepraszam za prawie tygodniową przerwę w pisaniu. Oprócz ostatnich kilku dni spędzonych w rodzinnym domu, miałam jeszcze kilka spraw na głowie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi to uchybienie. W ramach rekompensaty mam dla Was przepis na coś niebywale słodkiego, a przy okazji bardzo smacznego. ;)))

Składniki:

kruche ciasto:300g
masła (zimnego, prosto z lodówki)150g
cukru2
jajka600g
mąki pszennej10g
proszku do pieczeniakrem kajmakowy (
krówkowy)1 puszka masy krówkowej300ml
śmietanki kremówki4 łyżeczki
żelatynydo dekoracji:
płatki migdałowe,
wiśnie kandyzowane,
groszki i wiórki
czekoladowePrzygotowanie:kruche ciasto:
Masło rozdrabniamy na kawałki i mieszamy z
cukrem bardzo dokładnie, tak aby nie pozostały duże grudki
masła. Następnie wbijamy
jajka i znów mieszamy. Dodajemy całą
mąkę na raz i mieszamy ciasto, aż pojawią się okruszki. (*wszystkie etapy mieszania wykonujemy za pomocą rąk). Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-60min, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy je na posypanym
mąką blacie. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki do tartaletek. Foremki wyklejamy
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby nie wytworzyły się wybrzuszenia jako, że w trakcie pieczenia
spod ciasta wydostaje się para. Tartaletki pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone
spody do babeczek zostawiamy do ostygnięcia.krem i dekoracja:Kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy (ale nie gotujemy!) do momentu aż się rozpuści. Lekko ciepłą
żelatynę łączymy z masą kajmakową. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy masę
krówkową do ubitej wcześniej kremówki. Gotowy krem kajmakowy przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim ostudzone tartaletki. Babeczki dekorujemy wedle uznania, przechowujemy w lodówce. Smacznego!


