Wykonanie
Tiramisu to chyba jedyny deser
kawowy, jaki lubię. ;) Jednak postanowiłam zrobić wariację na jego temat z udziałem
herbaty. Bardzo ciekawy efekt - chętnie powrócę do zawartości tego pucharka i Wam również polecam spróbować!Trochę ciekawostek o samym deserze:Tiramisu z włoskiego tirarsi sù znaczy ocknij się lub też tirami sù - poderwij mnie.Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne dni - nie wiem jak Wam, ale mi się ten zwyczaj podoba.Tiramisu zyskało popularność w czasie II wojny światowej, gdy włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.


Składniki:1 opakowanie podłużnych
biszkoptów300g
serka mascarpone200ml
śmietanki kremówki5 torebek
herbaty Earl Grey2 łyżki
cukru pudru200ml zaparzonej
herbaty Earl Greyłyżka
kakao
D odatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką (taką jak obok)Przygotowanie:
Serek mascarpone miksujemy z kremówką oraz
cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie rozcinamy
torebki z
herbatą i wsypujemy ich zawartość do ubitej masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Namoczone w zaparzonej herbacie
biszkopty układamy w pucharkach na przemian z gotowym kremem herbacianym. Dwie warstwy powinny wystarczyć. UWAGA! (zostawiamy 4
biszkopty i 2 łyżki masy herbacianej do dekoracji). Na ostatniej warstwie kremu układamy (po dwa na porcję) całe, nienamoczone
biszkopty. Dekorujemy je herbacianą masą, używając rękawa cukierniczego, a na koniec posypujemy
kakao. Smacznego!Tiramisu w wersji dietetycznej:Do kremu użyj
serka President 0% (ok. 300g). Dodaj
żelatynę rozpuszczoną w 50-100ml wrzątku,
cukier puder wedle uznania i zmiksuj całość.