Wykonanie
Jeszcze wczoraj nie wiedziałam jaka jest różnica
między kabaczkiem, a
cukinią... Jak się jednak okazało, nie ma żadnej. Wujek google, a dokładnie ciocia Wikipedia
mówi, że
kabaczek =
cukinia. No więc, gdy byłam ostatnio u mamy postanowiłam porwać jej jedną
cukinię i zrobić coś dobrego. Tak oto powstały
cukiniowe łodzie ;).
Składniki:1 duża
cukinia0,5kg
mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)pół szklanki
soku pomidorowegopuszka
pomidrorów1
cebula3 ząbki
czosnkusólpieprzgarść startego
żółtego serakilka papreczek
piri piri (u mnie marynowane)
chilli lub
pieprz cayennePrzygotowanie:Na patelni smażymy
cebulę, tak by się lekko zeszkliła. Dorzucamy do niej
mięso i smażymy. Gdy
mięso będzie gotowe dolewamy
sok pomidorowy, dodajemy
pomidory podzielone na cząstki, przeciskamy
czosnek przez praskę oraz doprawiamy do smaku. Całość dusimy aż
mięso mielone będzie wystarczająco miękkie.
Cukinię obieramy ze skórki, a następnie łyżką wydrążamy pestki.
Cukiniowe łodzie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem
mięsno-
pomidorowym. Papryczki
piri piri kroimy na kawałeczki i kładziemy na wierzch.
Cukinię posypujemy też
pieprzem cayenne. Następnie przykrywamy wszystko
żółtym serem i zapiekamy około 20min w 200st. Ja piekłam około 10 min pod przykryciem i 10min bez przykrycia.