Wykonanie
            Jeszcze wczoraj nie wiedziałam jaka jest różnica 
między kabaczkiem, a 
cukinią... Jak się jednak okazało, nie ma żadnej. Wujek google, a dokładnie ciocia Wikipedia 
mówi, że 
kabaczek = 
cukinia. No więc, gdy byłam ostatnio u mamy postanowiłam porwać jej jedną 
cukinię i zrobić coś dobrego. Tak oto powstały 
cukiniowe łodzie ;).

Składniki:1 duża 
cukinia0,5kg 
mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)pół szklanki 
soku pomidorowegopuszka 
pomidrorów1 
cebula3 ząbki 
czosnkusólpieprzgarść startego 
żółtego serakilka papreczek 
piri piri (u mnie marynowane)
chilli lub 
pieprz cayennePrzygotowanie:Na patelni smażymy 
cebulę, tak by się lekko zeszkliła. Dorzucamy do niej 
mięso i smażymy. Gdy 
mięso będzie gotowe dolewamy 
sok pomidorowy, dodajemy 
pomidory podzielone na cząstki, przeciskamy 
czosnek przez praskę oraz doprawiamy do smaku. Całość dusimy aż 
mięso mielone będzie wystarczająco miękkie. 
Cukinię obieramy ze skórki, a następnie łyżką wydrążamy pestki. 
Cukiniowe łodzie układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem 
mięsno-
pomidorowym. Papryczki 
piri piri kroimy na kawałeczki i kładziemy na wierzch. 
Cukinię posypujemy też 
pieprzem cayenne. Następnie przykrywamy wszystko 
żółtym serem i zapiekamy około 20min w 200st. Ja piekłam około 10 min pod przykryciem i 10min bez przykrycia.