Wykonanie
Jabłka to dary jesieni i jeszcze troszkę trzeba poczekać do rozpoczęcia sezonu na te smaczne
owoce. Jednak zawsze znajdą one miejsce w mojej lodówce. Pięknie wyglądają, mają aromatyczny zapach, a jeszcze lepiej smakują, szczególnie w połączeniu z
cynamonem. Pomysł na taki deser zaczerpnęłam od mojej współlokarki Ani. Zawsze gdy przychodzili do niej goście serwowała im takie pyszności i zapach pieczonych
jabłek unosił się po całym mieszkaniu. Sama również podjęłam próbę zrobienia takich, ale urozmaiciłam je
lodami. Zdjęcie stare, odgrzebane. Wysyłałam je na konkurs do mojej również gotującej koleżanki - Omnomnom . (stąd karteczka na zdjęciu).Pieczone jabłuszka polecam szczególnie na chłodne wieczory ;)Składniki:
4
jabłkacynamonpłynny
miódlody waniliowesuszone owoce (
rodzynki,
śliwki)Przygotowanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przeciąć
jabłka na wysokości 2/3 od góry. (należy odciąć im "kapelusiki"). Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Wypełnić
jabłka łyżką
miodu,
suszonymi owocami i posypać
cynamonem. Przykryć odciętą częścią
jabłka i wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną.Smacznego;)