ßßß
Składniki:Ciasto: mąka pszenna ponad 1 szklankasól do smakuolej 2 łyżkimleko 1 szklankawoda mineralna ok. 1/5 szklankijajo 1Sos: masło 125gcukier ½ szklankisok truskawkowy 1 szklankamąka ziemniaczana 2 łyżeczkisok z cytryny 4 łyżeczkiżurawina suszona 1 garśćNadzienie: truskawki świeżeWykonanie:
Przygotować sos: Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok truskawkowy. Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić żurawinę, przykryć.Jajo roztrzepać, dodać mleko, wodę, olej i sól.
Mieszając dodać mąkę pszenną.
Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Zabezpieczyć przed wystygnięciem.Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach,
zwijać w rulonik. Polać gorącym sosem. Podawać.