Wykonanie
Wspaniałe niedzielne śniadanie.
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna ponad 1 szklanka
sól do smaku
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka
woda mineralna ok. 1/5 szklanki
jajo 1Sos:
masło 125g
cukier ½ szklanki
sok truskawkowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 4 łyżeczki
żurawina suszona 1 garśćNadzienie:
truskawki świeżeWykonanie:
Przygotować sos:
Masło roztopić, dodać
cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać
sok truskawkowy.
Sok z cytryny wymieszać z
mąką ziemniaczaną i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić
żurawinę, przykryć.
Jajo roztrzepać, dodać
mleko,
wodę,
olej i
sól.
Mieszając dodać
mąkę pszenną.
Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach,
zwijać w rulonik. Polać gorącym sosem. Podawać.