ßßß
Składniki:ziemniaki 10 (jednakowej wielkości)sólewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennejmasło,cebula,kiełbasa lub boczek na okrasęWykonanie:Ziemniaki obrać, umyć. 7 zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć w miseczkę. Pozostałe 3 ziemniaki ugotować, utłuc lub przetrzeć przez sito. Dodać do startych ziemniaków.
Krochmal z miseczki (osadzony po odciśnięciu ziemniaków) dodać do ziemniaków, posolić i wyrobić dokładnie masę ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypać mąką pszenną.) Formować kulki
lub wrzecionka, partiami gotować w osolonej wodzie.
Cebulę i kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Okrasić kluseczki. Kluseczki z ziemniaków mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub można też zalać je przegotowanym mlekiem i podawać, jako zupę.