Wykonanie

Składniki:
ziemniaki 10 (jednakowej wielkości)
sólewentualnie 1-2 łyżki
mąki pszennejmasło,
cebula,
kiełbasa lub
boczek na okrasęWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć. 7 zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć w miseczkę. Pozostałe 3
ziemniaki ugotować, utłuc lub przetrzeć przez sito. Dodać do startych
ziemniaków.

Krochmal z miseczki (osadzony po odciśnięciu
ziemniaków) dodać do
ziemniaków, posolić i wyrobić dokładnie masę ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypać
mąką pszenną.) Formować kulki

lub wrzecionka, partiami gotować w osolonej wodzie.
Cebulę i
kiełbasę lub
boczek pokroić w kostkę, zezłocić na
maśle. Okrasić kluseczki. Kluseczki z
ziemniaków mogą być dodatkiem do dań
mięsnych lub można też zalać je przegotowanym
mlekiem i podawać, jako zupę.