Wykonanie

Składniki:
mąka pszenna 0,5 kg
margaryna 8 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy lub ¼
laski waniliijaja 2
amoniak 10 g
mleko ¾ szklankiWykonanie:Posiekać
margarynę z
mąką, wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym lub startą
wanilią.
Amoniak rozpuścić w ciepłym
mleku. Ciasto zagnieść z
jajami i
amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić je
mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.