ßßß
Składniki na ciasto: (źródło: Kwestia Smaku)1 kg mąki100 g masła1 łyżeczka soli600 ml wrzątku.Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól. Do wrzątku dodać masło, rozmieszać i przelać do mąki. Wymieszać łyżką a następnie wyrobić. Odstawić na 10 minut przykrywając naczynie folią lub ściereczką. (Zazwyczaj do uszek robiłam ciasto pierogowe w tej wersji ale tym razem postanowiłam spróbować inaczej i absolutnie nie żałuję jest świetne!)Należy odrywać po kawałku ciasto, obsypać stolnicę delikatnie mąką by ciasto się do niej nie przykleiło wałkować na grubość 3 mm i wykrawać niewielkie kółeczka o średnicy 4 - 5 cm. Następnie nabrać 1/3 łyżeczki farszu ułożyć na cieście, zwinąć na połowę i zlepić brzegi. Powstanie pierożek, którego 2 końce należy zlepić, najlepiej zawinąć go wokół palca wskazującego i docisnąć. Blat oprószyć mąką i układać uszka, które należy przykryć ściereczka, by nie wyschły do czasu gotowania. Do wrzątku dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Wkładać uszka partiami, przemieszać delikatnie drewniana łyżką by nie przylgnęły do garnka. Wystarczy dosłownie minuta gotowania następnie wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmiskach.
Takie uszka po przestudzeniu można przechować w lodówce do 3 dni przykryte folią, w pudełku plastikowym zamykanym, bądź zamrozić.