ßßß Cookit - przepis na Życzę pogodnych i radosnych Świąt :)

Życzę pogodnych i radosnych Świąt :)

nazwa

Wykonanie

W tym roku na Wigilię dostałam zadanie - wyzwanie. USZKA - przygotowanie farszu i ich lepienie zajęło nam (pomagał mi bratanek) 4 godziny. Ilość jest imponująca około 200 sztuk. Na 15 osób wystarczy ;) i jeszcze zostanie na Boże Narodzenie. Zazwyczaj w drugi dzień Świąt jemy to co zostanie z Wigilii. Nie lubię marnować jedzenia.
Składniki na farsz:
130 g suszonych grzybów
1,5 łyżki Vegety
2 duże cebule (120 g)
1 czerstwa bułka
1/3 łyżeczki pieprzu - do smaku
szczypta soli - do smaku
Grzyby zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody, zostawić na noc do namoczenia. Następnie dodać do nich Vegetę i gotować do miękkości (około 20 minut). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor i odstawić. Ugotowane grzyby odcedzić, wystudzić i wycisnąć dodatkowo w dłoniach. Zmielić w maszynce do mięsa. Na samym końcu zmielić bułkę. Do grzybów dodać cebulę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto: (źródło: Kwestia Smaku)
1 kg mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli
600 ml wrzątku.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól. Do wrzątku dodać masło, rozmieszać i przelać do mąki. Wymieszać łyżką a następnie wyrobić. Odstawić na 10 minut przykrywając naczynie folią lub ściereczką. (Zazwyczaj do uszek robiłam ciasto pierogowe w tej wersji ale tym razem postanowiłam spróbować inaczej i absolutnie nie żałuję jest świetne!)
Należy odrywać po kawałku ciasto, obsypać stolnicę delikatnie mąką by ciasto się do niej nie przykleiło wałkować na grubość 3 mm i wykrawać niewielkie kółeczka o średnicy 4 - 5 cm. Następnie nabrać 1/3 łyżeczki farszu ułożyć na cieście, zwinąć na połowę i zlepić brzegi. Powstanie pierożek, którego 2 końce należy zlepić, najlepiej zawinąć go wokół palca wskazującego i docisnąć. Blat oprószyć mąką i układać uszka, które należy przykryć ściereczka, by nie wyschły do czasu gotowania. Do wrzątku dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Wkładać uszka partiami, przemieszać delikatnie drewniana łyżką by nie przylgnęły do garnka. Wystarczy dosłownie minuta gotowania następnie wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmiskach.
Takie uszka po przestudzeniu można przechować w lodówce do 3 dni przykryte folią, w pudełku plastikowym zamykanym, bądź zamrozić.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/12/uszka-z-grzybami-krok-po-kroku.html