Wykonanie
W tym roku na Wigilię dostałam zadanie - wyzwanie. USZKA - przygotowanie farszu i ich lepienie zajęło nam (pomagał mi bratanek) 4 godziny. Ilość jest imponująca około 200 sztuk. Na 15 osób wystarczy ;) i jeszcze zostanie na Boże Narodzenie. Zazwyczaj w drugi dzień Świąt jemy to co zostanie z Wigilii. Nie lubię marnować jedzenia.

Składniki na farsz:130 g
suszonych grzybów1,5 łyżki
Vegety2 duże
cebule (120 g)1 czerstwa
bułka1/3 łyżeczki
pieprzu - do smakuszczypta
soli - do smaku
Grzyby zalać 1 l ciepłej przegotowanej
wody, zostawić na noc do namoczenia. Następnie dodać do nich
Vegetę i gotować do miękkości (około 20 minut).
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach
oleju na złoty kolor i odstawić. Ugotowane
grzyby odcedzić, wystudzić i wycisnąć dodatkowo w dłoniach. Zmielić w maszynce do
mięsa. Na samym końcu zmielić
bułkę. Do
grzybów dodać
cebulę, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto: (źródło: Kwestia Smaku)1 kg
mąki100 g
masła1 łyżeczka
soli600 ml wrzątku.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać
sól. Do wrzątku dodać
masło, rozmieszać i przelać do
mąki. Wymieszać łyżką a następnie wyrobić. Odstawić na 10 minut przykrywając naczynie folią lub ściereczką. (Zazwyczaj do uszek robiłam ciasto pierogowe w tej wersji ale tym razem postanowiłam spróbować inaczej i absolutnie nie żałuję jest świetne!)Należy odrywać po kawałku ciasto, obsypać stolnicę delikatnie
mąką by ciasto się do niej nie przykleiło wałkować na grubość 3 mm i wykrawać niewielkie kółeczka o średnicy 4 - 5 cm. Następnie nabrać 1/3 łyżeczki farszu ułożyć na cieście, zwinąć na połowę i zlepić brzegi. Powstanie pierożek, którego 2 końce należy zlepić, najlepiej zawinąć go wokół palca wskazującego i docisnąć. Blat oprószyć
mąką i układać uszka, które należy przykryć ściereczka, by nie wyschły do czasu gotowania. Do wrzątku dodać 1 łyżeczkę
soli i 1 łyżkę
oleju. Wkładać uszka partiami, przemieszać delikatnie drewniana łyżką by nie przylgnęły do garnka. Wystarczy dosłownie minuta gotowania następnie wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmiskach.

Takie uszka po przestudzeniu można przechować w lodówce do 3 dni przykryte folią, w pudełku plastikowym zamykanym, bądź zamrozić.