Wykonanie
Nie lubię marnować jedzenia. Z poprzedniego obiadu został mi rosół i pulpety dlatego postanowiłam je inaczej wykorzystać. Przepis na pulpety znajdziecie tutaj . Są z
piersi indyczej z dodatkiem nogi z
kurczaka, pyszne i bardzo delikatne. Spokojnie
mogę je polecić diabetykom i walczącym z cholesterolem.

Składniki:15 pulpetów200 g
makaronu Tagliatelle (5-6 gniazd)80 g
sera topionego z
ziołami (u mnie 3 trójkąty Hochland)500 ml rosołu drobiowego lub
bulionu z kostki1 łyżka
skrobi kukurydzianej1
pomarańczapieprz do smakuZagotować rosół włożyć do niego
serki roztrzepać do rozpuszczenia.
Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej
wody i wlać do sosu, zagotować, doprawić
pieprzem (nie
solę ponieważ rosół i
serki są wystarczająco słone). Gotowe pulpety włożyć do sosu i gotować razem 2 minuty, odstawić.
Pomarańczę obrać, filetować, pokroić w grubszą kostkę.Do posolonego 1 łyżeczkę wrzątku włożyć gniazda Tagliatelle delikatnie przemieszać i gotować 6 - 8 min od zagotowania lub do uzyskania Waszym zdaniem odpowiedniej miękkości (zależy co kto lubi, ja lubię al'dente). Ugotowany
makaron odcedzić i wyłożyć od razu na talerze polać przygotowanym sosem, ułożyć kilka pulpetów i udekorować
pomarańczą.
Sos jest smaczny i bardzo prosty do przygotowania a
pomarańcza świetnie "ożywia" to danie. Jeżeli odgrzewacie pulpety tak jak ja, to zrobienie dania zajmie wam maksymalnie pół godziny.