ßßß Cookit - przepis na Pulpety indycze z makaronem w serowym sosie

Pulpety indycze z makaronem w serowym sosie

nazwa

Wykonanie

Nie lubię marnować jedzenia. Z poprzedniego obiadu został mi rosół i pulpety dlatego postanowiłam je inaczej wykorzystać. Przepis na pulpety znajdziecie tutaj . Są z piersi indyczej z dodatkiem nogi z kurczaka, pyszne i bardzo delikatne. Spokojnie mogę je polecić diabetykom i walczącym z cholesterolem.
Składniki:
15 pulpetów
200 g makaronu Tagliatelle (5-6 gniazd)
80 g sera topionego z ziołami (u mnie 3 trójkąty Hochland)
500 ml rosołu drobiowego lub bulionu z kostki
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 pomarańcza
pieprz do smaku
Zagotować rosół włożyć do niego serki roztrzepać do rozpuszczenia. Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do sosu, zagotować, doprawić pieprzem (nie solę ponieważ rosół i serki są wystarczająco słone). Gotowe pulpety włożyć do sosu i gotować razem 2 minuty, odstawić. Pomarańczę obrać, filetować, pokroić w grubszą kostkę.
Do posolonego 1 łyżeczkę wrzątku włożyć gniazda Tagliatelle delikatnie przemieszać i gotować 6 - 8 min od zagotowania lub do uzyskania Waszym zdaniem odpowiedniej miękkości (zależy co kto lubi, ja lubię al'dente). Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć od razu na talerze polać przygotowanym sosem, ułożyć kilka pulpetów i udekorować pomarańczą.
Sos jest smaczny i bardzo prosty do przygotowania a pomarańcza świetnie "ożywia" to danie. Jeżeli odgrzewacie pulpety tak jak ja, to zrobienie dania zajmie wam maksymalnie pół godziny.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/03/pulpety-indycze-z-makaronem-w-serowym.html