Wykonanie
Przepis dostałam od Pani Ani, za który jej z całego
serca dziękuję. Barszcz czy żurek na tym zakwasie jest uwierzcie mi rewelacyjny!

Składniki:2,5 l ciepłej, przegotowanej
wody
150 g
mąki żytniej razowej150 g
mąki żytniej ekologicznej1/2 główki
czosnku polskiego (4 ząbki obrany lekko zmiażdżony)2
listki laurowe duże4 ziarna
ziela angielskiego8 ziaren
pieprzu2 - 3
goździki1 płaska łyżka
cukru1/2 łyżki
Vegety1/2 łyżeczki
soli1 szklanka gotowego zakwasu z
mąką lub skórka z
chleba razowegoDo glinianego garnka lub dużego słoika przekładam składniki, zalewam ciepłą
wodą, mieszam, przykrywam lnianą ściereczką spinam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce. Powinien się kisić 4, 5dni. Mieszamy od czasu do czasu np.3 x dziennie. Kiedy przestanie szumieć zbieram z wierzchu
przyprawy i inne szumowiny. Mieszam dokładnie i przelewam do butelek.

Polecam gorąco!