Wykonanie
Wątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem
owocu np.
gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona
wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z
ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki.

SKŁADNIKI :50 dag
wątróbki drobiowej2
gruszkiszklankę
mleka2-3 łyżki
oleju1-2 łyżki
masłamajeranek ok 1-2 łyżek
sól do smakuświeżo zmielony
pieprz do smakuSPOSÓB WYKONANIA :
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w grubsze plastry.
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć, moczyć w
mleku i panierować w
mące. Na patelni rozgrzać
olej, włożyć
wątróbki i smażyć z każdej strony po ok 2 minuty. Do tak przygotowanej
wątróbki dodać łyżkę
masła oraz
gruszki, posypać
majerankiem i dusić kilka minut, aż
gruszki zmiękną, a
wątróbka się poddusi.
Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z
ziemniakami w formie obiadu.

Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :)P.SPolecam również zupę
mleczną na gruszkach klik

Smacznego#basiawkuchni