Wykonanie
Za kilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez
jajek. W tym roku tradycyjne podanie
jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam
jajka ze skorupkami i zapewne w tym roku też tak zrobię, ale zrobiłam też nieco inna wariację na ten temat, pofarbuję
białka ugotowanych
jajek barwnikami spożywczymi. Będzie kolorowo, pysznie jak przystało na te święta. Kolor barwnika kompletnie nie zmienia smaku
jajka jest to jedynie wizualny efekt. Moje dziewczynki są nimi zachwycone i myślę, że niejadek też na takie
jajko się skusi :) Kolor i intensywność zależy już tylko od naszej fantazji.


SKŁADNIKI :
jajka 6szt (wedle upodobania)
majonez 3-4 łyżkiłyżeczkę
musztardysól,
pieprz do smaku
słodka papryka do posypania
szczypiorekkiełki ulubionemix
sałat wedle upodobaniabarwiki spożywcze w żelu lub proszku (z każdego koloru wystarczy ociupinka)po łyżeczce
octu dla intensywności koloru (można pominąć,
ocet nie zmieni smaku
białka)ciepła
woda po ok 3/4 szklanki

SPOSÓB WYKONANIA :
Jajka gotujemy na twardo ok 10 minut, po ugotowaniu zalewamy zimną
wodą, obieramy uważając, aby nie uszkodzić
białka. Przekrawamy na pół,
żółtko wyciągamy do miseczki. W szklankach przygotowujemy nasze
barwinki,
woda ciepła, szczyptę barwika(polecam rękawiczki),łyżeczkę
octu. Do tak przygotowanych barwików wkładamy nasze
białka, odstawiamy na chwilkę, wyciągamy, jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry.
Między czasie szykujemy nasze
żółtka.
Żółtka rozgniatamy widelcem, doprawiamy
solą,
pieprzem,
musztardą wszystko do smaku, dodajemy
majonez tak, aby nasza masa jajeczna była kremowa.Na talerzu układamy nasze ulubione
kiełki,
sałaty na, to nasze
białka kolorowy i na każde
jajko nakładamy nasz farsz, szprycą lub łyżeczką, posypujemy zmieloną
papryką.

Tradycyjnie lecz inaczej, barwy są piękne i cieszą nasze oko a taka jest właśnie wiosna i Wielkanoc.Smacznego
Basia