ßßß Cookit - przepis na Pesto z pieczonej dyni z makaronem.

Pesto z pieczonej dyni z makaronem.

nazwa

Wykonanie

Gdy zbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.
SKŁADNIKI : na pesto
350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )
80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )
ok 125 ml startego sera parmezan
70 ml oliwy
sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
rozmaryn 3 małe gałązki
sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej)
makaron do dania ok 100 gram
SPOSÓB WYKONANIA :
- dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu
- pieczemy ok 20 minut do miękkości
- na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)
- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy wszystko blendujemy doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową
- jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy oliwy wedle naszego uznania, konsystencja będzie to widoczna podczas miksowania
- gotowe
- takie pesto świetnie się komponuję z makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym parmezanem i gotowe :)
Równie pyszne też jest na kanapce :)
Przechowujemy w lodówce
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/09/pesto-z-pieczonej-dyni-z-makaronem.html