Wykonanie
Gdy zbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni.
Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy,
ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z
makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z
rozmarynem - bezcenny.


SKŁADNIKI : na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek
słonecznika (można użyć pestek dyni,
orzechów włoskich )ok 125 ml
startego sera parmezan70 ml
oliwysól ,
pieprz i
gałka muszkatołowa - do smaku
rozmaryn 3 małe gałązki
sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej)
makaron do dania ok 100 gram

SPOSÓB WYKONANIA :-
dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni- kawałki dyni smarujemy
oliwą, posypujemy
solą i na każdy kładziemy po gałązce
rozmarynu- pieczemy ok 20 minut do miękkości- na suchej patelni prażymy
słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)- przygotowany
ser parmezan mieszamy z
ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną
dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z
rozmarynem z którym się piekło, dodajemy
oliwy wszystko blendujemy doprawiam
solą, świeżo zmielonym
pieprzem oraz
gałką muszkatołową- jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy
oliwy wedle naszego uznania, konsystencja będzie to widoczna podczas miksowania- gotowe

- takie pesto świetnie się komponuję z
makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym
parmezanem i gotowe :)

Równie pyszne też jest na kanapce :)Przechowujemy w lodówceSmacznego